Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Serveis Tecnicocientífics
 

Serveis Tecnicocientífics

El CRBMC disposa de serveis a l’abast d’institucions, professionals de la conservació–restauració, investigadors de patrimoni i conservadors de col·leccions  per tal que puguin aprofundir en el coneixement dels objectes.


Fotografia

imatge: CRBMC

En aquesta àrea es documenten visualment les diverses etapes de tractament de l’obra, mitjançant diferents exàmens basats en radiacions electromagnètiques: radiacions visibles (fotos amb llum difusa i amb tècniques diverses: llum rasant, macrofotografia, microfotografia, etc.) i radiacions invisibles (fotos amb llum ultraviolada o infraroja, radiografies, etc.).

 

Laboratori d’anàlisis fisicoquímiques

imatge: CRBMC

Les anàlisis fisicoquímiques aporten dades als conservadors–restauradors sobre la naturalesa dels materials i dels productes d’alteració i/o envelliment, i faciliten l’elaboració d’un diagnòstic que garanteix la tria de la millor intervenció.

També es fan anàlisis per determinar els efectes dels nous materials i la interacció entre les tècniques, els materials i l’obra.

El laboratori compta amb equips instrumentals de microscòpia òptica, espectroscòpia FTIR i cromatografia de gasos o GC-MS, i col·labora amb grups de recerca universitaris especialitzats en l'anàlisi de materials patrimonials.

 

Instal·lació de RX

Disposa d’una instal·lació radioactiva de segona categoria, per fer l’examen i l’estudi dels béns culturals amb RX. La instal·lació es completa amb un laboratori de revelatge amb processadora automàtica i un gran negatoscopi mural per a una visió més completa de les radiografies.

 


 

 

Cambra d'anòxia

anoxia

 El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) disposa d'una cambra d’anòxia per a la desinsectació d’obres d’art.
L’anòxia s’aconsegueix quan hi ha una absència d’oxigen. En les cambres d’anòxia es crea una atmosfera inert a partir de la utilització,  com a desinsectant, de gasos inactius presents en l’aire que respirem; per això, aquestes sales són respectuoses amb el medi ambient i amb el patrimoni.

 

 
 
Data d'actualització: 25.02.2014