Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Què restaurem  > Conservació preventiva
 

Conservació preventiva

A diferència de la resta d’especialitats, la conservació preventiva treballa sobre aquells factors que envolten les obres i que alhora intervenen en la degradació d’aquestes, amb un objectiu: evitar o minimitzar el deteriorament dels béns culturals. La prevenció és sinònim de treball sistemàtic i constant, basat en la identificació i el seguiment dels riscos que afecten l’obra o col·lecció, per així poder prendre les mesures preventives adients.

El seguiment i la interpretació de les dades ambientals és una de les tasques que més s’identifica amb la conservació preventiva, tanmateix, moltes altres accions implicades en la gestió dels béns culturals, vistes des del punt de vista del deteriorament, també entren dins l’àmbit de la conservació preventiva. Tal és el cas de la manipulació i l’embalatge, l’exhibició, l’emmagatzematge, la planificació de noves instal·lacions expositives i sales de reserva, l’establiment de protocols i mètodes de treball i la implementació de controls de plagues, entre d’altres.

El CRBMC ofereix assessorament en matèria de conservació preventiva dins de projectes expositius; en el si de projectes que impliquin el moviment i trasllat d’obres, es fan seguiments de dades ambientals; s’estudien a fons sales de reserva per a la reorganització i la implementació de millores; es redacten protocols de conservació per a obres concretes o per a col·leccions; s’avalua l’estat de conservació de fons per determinar estratègies d’actuació, etc.

És significatiu el treball dut a terme en obres com el Tapís de la Creació de la catedral de Girona, on s’ha supervisat el disseny del nou espai expositiu, s’ha redactat un pla de conservació i s’està duent a terme un seguiment de les condicions ambientals del nou espai. També destaquen la coordinació i execució del desmuntatge dels béns mobles del Pavelló de l'Administració de l’Antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; l’estudi i l’avaluació de l’estat de conservació de la col·lecció de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; la implementació de millores a la sala de reserva del Museu Diocesà de la Seu d’Urgell, l’assessorament en matèria de conservació preventiva en el disseny de diversos espais expositius; la redacció d’informes tècnics d’avaluació de projectes d’il·luminació a edificis històrics que alberguen béns patrimonials; l’actuació de conservació preventiva i restauració de les àrees de reserva del Museu Comarcal de la Garrotxa; l’adequació de sistemes d'embalatge a les reserves i l’elaboració d'una vitrina climàtica passiva per al quadre  La Nana (oli sobre cartró, Pablo Picasso, París 1901) del Museu Picasso de Barcelona; l’actuació de conservació preventiva i l’emmagatzematge dels objectes de la Casa Museu Valls, de Ciutadilla; la conservació preventiva al dipòsit sud del Museu de Terrassa, i la conservació preventiva del fons del Museu de l'Empordà.

Galeria d'imatges

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

Protocol conservació preventiva


Data d'actualització: 14.04.2014